Alt om Wunder-Baum

I Norge, Sverige, Tyskland, Danmark og Romania kalles det lille, grønne treet med god duft for «Wunder-Baum». I Frankrike og Italia samt Portugal og Spania kalles den treffende nok «ArbreMagique» – som betyr magis tre. I hjemlandet Amerika går den under det beskrivende navnet «Little Trees».

Vond melkelukt ble starten på eventyret

En dag en gang i 1952 eller der omkring var det en fyr som leverte ut melk. Han syntes ikke lukten fra den melken som havnet på gulvet i bilen hans luktet noe godt og beklaget seg over dette faktum. Den han beklaget seg til var Julius Sämann, en forretningsmann av tysk opprinnelse bosatt i New York.

Han satte i gang med å finne en løsning på problemet med vond lukt i bilen og endte opp med det lille treet, som de fleste av oss nå kjenner ganske godt. Treet, formet som et eviggrønt furutre eller juletre om du vil, produseres på fabrikker i USA. Produksjonen her i Europa foregår på lisens, for den godeste Sämann var veldig opptatt av å beskytte oppfinnelsen sin. Dette har ført til flere rettsaker opp gjennom tidene, blant annet måtte et veldedig prosjekt melde seg konkurs etter at de tapte et søksmål fra Litte Trees.

Trær med all verdens duft

Wunder-Baum kommer i alle verdens dufter, enten du vil at bilen din skal lukte av sjokolade, kaffe eller som etter et regnfall. En av de mest populære duftene er vanilje, men det finnes altså et hav å velge mellom. I tillegg til de velkjente juletrærne kan du få Wunder-Baum i form av klips, som du enkelt kan feste rundt frontspeilet i bilen, i flasker eller som «usynlige» utslippere av gode lukter gjennom bilens ventilasjonssystem. Det finnes dermed mange muligheter for å unngå vond lukt i bilen, selv om du ikke vil ha et juletre hengende og dingle.

Filmstjerne og kulturmedlem

Firmaet og menneskene bak de velkjente Wunder-Baum er opptatt av å sørge for at kundene får topp kvalitet hver gang de kjøper produktet, derfor beskytter de også varemerket hele veien. Men om du spør, kan det hende du får ja. Det har mange filmskapere gjort og ifølge firmaets hjemmeside har treet vært med i ikke mindre enn 1500 filmer, dokumentarer etc. To av disse filmene er «Fisher King» med Robin Williams i en av hovedrollene og «Seven» der Brad Pitt var en av stjernene. De som husker «Fisher King», husker kanskje scenen der rollefiguren til Robin Williams fikk en Wunder-Baum rundt halsen for å lukte godt – lettere enn å vaske seg, selv klart! I den litt mer uhyggelige filmen «Seven» brukes Wunder-Baum i ekstremt stort antall for å skjule lukten av lik i oppløsning.

Her hjemme i Norge samt i nabolandet Sverige, er Wunder-Baum en selvskreven del av råner-stilen eller raggare, som det heter i Sverige. Her pyntes bilene opp med velduftende trær, som henger på rekke og rad i både front- og bakvindu. Det finnes til og med sanger, både på svensk og norsk, som omhandler både kulturen, bilene og de mange Wunder-Baums.

Privacy Policy