Om Gatebiltreffet

Først og fremst, hva er en gatebil? Svaret på det er at en gatebil er navnet på en bil som har blitt mekket, modifisert og fikset på slik at eieren er fornøyd, men den kan fremdeles brukes på offentlig vei – helt lovlig. På bilen fikses alt fra hvordan den ser ut innvendig og utvendig til motoren og dens ytelse. Ikke alltid man kan kjenne igjen den opprinnelige bilen, med andre ord!

Startet i Amerika

Som så mange andre trender startet også denne i Amerika, nærmere bestemt i California på 1930-tallet. Da vi nærmet oss 60-tallet ble bilene som kom på markedet kulere og dermed falt interessen for gatebiler. Men da 70-tallet brakte med seg både oljekrise og kjedelige bilmodeller, blomstret denne kulturen opp igjen og spredde seg videre til Europa og Norge. Her i Norge var det stort sett Amerikanske biler som gjaldt og interessen samt miljøet rundt gatebiler har bare vokst. Det arrangeres blant annet flere treff hvert år, blant annet det velkjente gatebiltreffet på Rudskogen i Østfold.

Rudskogen Motorpark og Gatebiltreffet

Eventyret startet i 1993 da en vennegjeng som var pasjonerte gatebilentusiaster, leide banen på Rudskogen. De trengte et sted å rase fra seg og teste bilene sine. Gjengen møttes en gang i året og hver eneste gang kom det flere og flere biler til. En dag ble til tre og nå er de oppe i fire flotte dager med billøp og annen moro. Ettersom årene gikk kom folk med campingvogn og telt. Etter hvert har dette blitt til over ti tusen mennesker som camper i de fire dagene treffet varer. Dette har blitt til et område for de som vil ha fest og moro, også om kvelden samt et område for familier, som ønsker litt roligere forhold.

Det som begynte som en guttegjeng har utviklet seg til en festival med over 40 000 besøkende.Rudskogen Motorpark har, ifølge ekspertene på området, det flotteste banene i den nordlige delen av Europa. Det startet med nordmenn, så kom svenskene til og nå er over mange nasjoner representert, til og med folk fra New Zealand kommer til Norge for å delta på denne årlige hyllesten til kule biler og mange hestekrefter.

Utvikling av gatebilene

Det har vært en stor utvikling av bilene som sees på gatebiltreffet. Fra «hjemmesnekrede» biler til en unik VW Golf 4×4 med over tusen hestekrefter. Den besøkte treffet i 2000 sammen med sin svenske eier, Hans Dahlback. Etter dette besøket ble mange inspirert til videre utvikling og det ble fort standard med biler som hadde rundt 700 hestekrefter. Lurer du på om det finnes noen rekord her, kan vi fortelle at det dukket opp en Ford Granada med over to tusen av disse hestekreftene.

Ikke alle kommer på treffet for å rase rundt på en bane. Noen kommer for å vise frem bilene sine og det gjøres i stor stil. Gatebiltreffet har egen komite som bedømmer biler i mange ulike klasser. Publikum er også glad i denne delen av gatebiltreffet og det er svært populært å gå rundt og titte på alle de fantastiske bilene som er samlet.

Breisladd og annen moro med røyk og hvinende dekk

Det arrangeres mange ulike konkurranser i løpet av gatebiltreffet. Et av dem er VM i breisladd, der det hele går ut på å komme sidelengs inn i en sving, produsere masse røyk og en sladd som holder hele veien. Det arrangeres også ulike kjøreheat for både registrerte så vel som ikke registrerte gatebiler. I tillegg kan du se spennende runder med drifting, en bilsport som bare blir mer og mer populær.

Det kommer mange mennesker til treffet på Rudskogen, både som tilskuere og deltakere. Noen av verdens mest kjente sjåfører har i løpet av årene tatt turen innom og publikum har kunnet se brødrene Solber, Mads Østberg, Fredric Aasbø, Daigo Saito og Andreas Mikkelsen for å nevne noen

Det arrangeres store og små gatebiltreff over hele landet, men festivalen på Rudskogen i juli hvert år, er nok uten tvil et av de mest populære. Garantert moro for store og små, så denne gangen får du ta turen du også!

Privacy Policy