Hva er en råner?

De fleste som hører ordet råner ser for seg en gjeng mennesker kledd i olaklær, gjerne dekorert med amerikanske flagg. Guttene har ofte kaps, skjegg og kinnskjegg. Men det faktiske bildet er mer differensiert enn som så. Hovedbeskjeftigelsen til en råner er bil. Det vil si mekking og fiksing av bil samt kjøring uten noe spesielt mål.

En råner og hans bil

Det er kjærligheten til bil og kjøring som står i første rekke for denne kulturen. Og bilene deres er gjerne lette å kjenne igjen. Her er det lave biler, mye eksos, fartsstriper og annen utvendig dekor, store, blanke og synlige felger og aller helst bakhjulsdrift, slik at man kan sladde så mye som mulig. Innvendig er det også dekorert og de mest vanlige kjennetegnene er, som i sangen til Øystein Sunde, terninger og Wunder-Baum i store mengder. Det er heller ikke bare de som fikser og trimmer bil, rånere finnes også med motorsykler og til og med traktor, selv om det siste kanskje ikke er så veldig vanlig!

Når det ikke mekkes på bilen, så kjøres det. Dette er sosiale begivenheter og rånerne har faste tilholdssteder og ruter. Noen ganger kjøres det bare rundt på møtestedet, andre ganger er det et spesielt område det kjøres gjennom og andre ganger kjører man fra et sted til et annet. Ofte er det gjerne den lokale bensinstasjonen som er tilholdsstedet. Når rånerne møtes for kjøring, handler det om god musikk og flere enn en i bilen. Det er heller ikke uvanlig å dra rundt på ulike treff, som for eksempel det store gatebiltreffet i Østfold. Da møter man andre som har den samme interessen.

Forskjellen mellom raggere og rånere

Rånerkulturen er også sterkt fremtredende i Sverige. Der har de også noe som kalles for raggare. Disse er spesielt påvirket av amerikansk bilkultur og kultur generelt, noe man kan se på brylkremen disse karene er glade i å ha i håret! En raggare er mer eller mindre en mer eksklusiv utgave av en råner, som gjerne kalles «bleieraggare». Dette er fordi raggaren legger mer penger i bilen og utstyret til denne, mens råneren går for den billigere varianten.

Generelt sett kan man trygt si at både rånere og raggere blir sett litt ned på og at begrepet ofte har blitt brukt i en mer eller mindre nedlatende tone. De forbindes også gjerne med mye festing og drikking, noe som ikke helt passer sammen med bilkjøring. Derfor er det mange som gjerne vil bruke andre ord, som for eksempel bilentusiast, når de beskriver seg selv og hobbyen sin.

Uansett hva de velger å kalle seg er rånere en kultur som har kommet for å bli. Den finnes alle steder der det er folk og egentlig kan man vel si at kulturen har vokst. Gatebiler og pimpede biler av alle slag er en reell hobby blant mange. Noe som også vises i interessen for Gatebiltreffet på Rudskogen Motorpark og i alle de som gikk på kino for å se de norske bil-action filmene, Børning og Børning 2.

Privacy Policy