Hva er Rit-girls, Grid-girls, Paddock-girls eller Umbrella-girls?

I Norge finnes det en subkultur som mange formentlig har hørt om, men egentlig ikke kjenner så mye til. Denne kulturen har sin opprinnelse i en stor interesse for biler og ikke minst raske biler som vekker oppsikt. Her møtes eiere av spesialbygde biler til treff rundt om i Norge, har det moro og råner. At det er en interesse som deles av mange, sees på de store treff på sommeren hvor det kommer mer enn 40 000 tilskuere.  Til disse treffene er det mange faste arrangementer, som er en del hele showet. Blant dette er kåring av de fineste bilene, det kjøres løp og til et slikt treff må det også kåres den peneste pit-girl.

Hva er egentlig en pit-girl?

Pit-girls, grid-girls, paddock-girls eller umbrella-girls er et begrep som kommer fra motorsporten. I de fleste motorsportsgrener møter vi disse jentene, uansett om det er et gateløp i indre Østfold, Formel 1 i Monaco eller Daytona 500 i USA. Det er jenter som er spreke, kule, sporty, søte, pene og blide og som reklamerer for et av de deltakende lag, et spesielt bilmerke eller en sponsor. Noen av de kjente merkene som Porsche, Ferrari, Redbull, Pirelli og mange flere har alle pit-girls. Men også i gatebil treff i Norge finnes det pit-girls. Oppgavene til de forskjellige jentene kan være litt forskjellige fra sted til sted og hos de enkelte team eller sponsorer.

Overordnet sett så er oppgaven til jentene å være blide, passe godt på gjester, sponsorene og andre personer som er viktige ved de ulike arrangementene. De blir på en måte teamets ansikt ut mot tilskuere, tv-seere og andre som måtte se på løpet. Flere steder, blant annet til gatebil treff i Norge, er det også vanlig å kåre den peneste pit-girl. Dette skjer i form av en oppvisning hvor jentene viser seg frem i vanlige klær på en scene og deretter i bikini. Publikum kan da stemme på den jenta de syns skal kåres til årets pit-girl.

Grid-girl

En grid-girl er også kjent som «race queen» i Japan, «pretties» i Thailand og som «racing modell» i Korea, men felles for disse navnene er at det er snakk om grid-girls. Det sies at det startet på slutten av 1960-tallet i Japan og den første grid-girl het Rosa Ogawa. Hun ble brukt til å presentere vinnere av ulike motorsportsløp i Japan og ble dermed forbundet med racerbaner. Siden har dette spredt seg og i dag brukes grid-girls til mange løp verden over, her i blant Formel 1. I Formel 1 er det en grid-girl’s oppgave å holde opp nummeret til teamets bil før de begynner på selve løpet.

Paddock eller umbrella-girls

Paddock eller umbrella-girls har en litt mer praktisk jobb enn grid-girls. Disse brukes mye under motocrossløp og særlig når det er varmt og solen skinner. I motocross må syklistene samles ved startstreken for å gå gjennom en kontroll av utstyret. Det kan være varmt å stå der i solen i kanskje opptil en time og da er det jentenes oppgave å sørge for skygge ved hjelp av paraplyer.
Andre oppgaver til en paddock-girl er å stå bak startlinjen og holde opp et skilt med kjørenes navn, slik at tilskuerne kan holde styr på de forskjellige syklistene når konkurransen begynner.

Privacy Policy